نقش بانک‌ها در نوسانات بازار سکه

نقش بانک‌ها در نوسانات بازار سکه

در شرایطی که محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، می‌گوید: برای گرفتن عطش عده‌ای در راستای خرید سکه مجبور شدیم بیش از هفت‌ میلیون قطعه سکه در بازار عرضه کنیم، ناصر سراج، رئیس سازمان بازرسی کشور، خبر داد که پنج درصد کل سکه‌های عرضه‌ شده را ۵۰ نفر خریداری کرده‌اند.

به گزارش روزنامه شرق، در همین رابطه شهباز حسن ‌پوربیگلری، عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی، نیز گفته است یک نفر ۳۹‌ هزار سکه و فرد دیگری ۲۰ ‌هزار سکه در ماه‌های اخیر خریداری کرده‌اند. افرادی که هنوز هویت‌شان اعلام نشده و مشخص نیست چگونه موفق شده‌اند چنین عملیات سودآوری را نه در کوچه‌پس‌کوچه‌ها، بلکه در معامله با بانک مرکزی انجام دهند. در عین‌ حال اعلام علاقه‌مندی بانک مرکزی برای جایگزینی تحویل گواهی سکه به جای تحویل سکه فیزیکی به مشتریانی که سکه‌ها را از بانک مرکزی پیش‌خرید کرده بودند، نیز به التهاب بازار دامن زد و این نگرانی را به وجود آورد که بانک مرکزی توانایی عمل به تعهد خود را ندارد و ممکن است سکه‌هایی که پیش‌فروش شده‌اند، به‌ موقع در اختیار خریداران قرار نگیرند.

در‌ این‌ حال یکی از مهم‌ترین و کاری ‌ترین ضربات به آرامش بازار در بورس کالا زده شد و آن جایی بود که تعدادی از فعالان بورس و در رأس آنها صندوق سرمایه‌گذاری دو بانک مشهور با حمله‌ای سنگین به معاملات بورس آتی سکه باعث افزایش ناگهانی قیمت سکه آتی شدند.

نرخ سکه آتی همواره یکی از مهم‌ترین نشانگان برای بازار واقعی سکه بوده است و به‌ همین‌ دلیل افزایش قیمت سکه آتی با سررسیدهای مختلف با فاصله‌ای اندک خود را در بازار سکه فیزیکی نیز نشان داد و فروشندگان ترسیده از التهابات بازار تنها در واکنش به افزایش قیمت سکه آتی قیمت سکه فیزیکی را بالا بردند. شوک حاصل از این اتفاق که در بازار ارز نیز منعکس شد، چنان سنگین بود که قیمت سکه در هنگام تهیه این گزارش تا دو‌ میلیون‌ و ۹۰۰ هزار تومان رشد کرده و آش چنان شور شده که بورس کالا مجبور شده است خرید سکه آتی را متوقف کند تا از فشار بیشتر سوداگران در این بازار که با واکنش مستقیم در بازارهای دیگر روبه‌رو می‌شود، جلوگیری کند.

علیرضا احمدی، اقتصاددان و روزنامه‌نگار اقتصادی، در‌این ‌باره به «شرق» می‌گوید: تلاطم در بازار سکه ناشی از سفته ‌بازی در بورس آتی سکه در بورس کالا است. چند صندوق سرمایه‌ گذاری وابسته به برخی بانک‌ها و برخی اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق تزریق نقدینگی به بازار بورس آتی، سکه‌های طلا را با سررسیدهای سه‌ماهه، شش‌ماهه، ۹ماهه و ۱۲ماهه خریداری می‌کنند و با افزایش نرخ آن، قیمت بازار آتی سکه را بالا می‌برند که تأثیر خود را با چند ساعت تأخیر بر بازار واقعی و فیزیکی سکه می‌گذارد.

این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: جا دارد سازمان مالیاتی به درآمدهای نجومی در بازار آتی سکه در ماه‌های اخیر ورود کند و مالیات حقه ۸۰‌ میلیون ایرانی را وصول کند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دیگر نهادهای مسئول درباره ادامه فعالیت این بازار سخت‌گیری کرده تا نوسانات غیر عادی و غیر متعارف در بازار آتی باعث تلاطم در بازار ارز و سکه فیزیکی نشود. پیشنهاد می‌شود تا رسیدن به ثبات در این بازار معاملات در بازار آتی سکه کاملا متوقف شود و تا اطلاع ثانوی فقط پوزیشن فروش در این بازار باز بماند. همچنین لازم است در قوانین و مقررات و دستورالعمل‌های بسیار قدیمی حاکم بر بازار آتی سکه در بورس کالا تجدید نظر اساسی و بنیادین در راستای منافع ملی صورت بگیرد.

احمدی در خاتمه عنوان کرد: مداخله مستقیم و گسترده دولت و نهادهای قانونی و سازمان بازرسی در تمام دنیا در هنگام بروز اختلال و نوسانات غیر عادی در بازارهای کالایی و آتی امری متداول و مسبوق به سابقه است که جا دارد در این زمینه نیز نهادهای مسئول ورود کنند و جلوی سودهای بادآورده و نوسانات مخرب اقتصاد کشور را بگیرند. کجای دنیا به این راحتی به تعدادی دلال، سفته‌باز و نوسان‌گیر و صندوق سرمایه‌گذاری اجازه می‌دهند از طریق تزریق نقدینگی در راستای کسب منافع شخصی کوتاه‌ مدت ارزش پول ملی یک کشور را به نابودی بکشانند و با زندگی ۸۰‌ میلیون ایرانی  بازی کنند؟

منتشر شده در سه شنبه 5 تير 1397       کد خبر : 8049
آخرین اخبار
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب‌سایت محفوظ می‌باشد.
طراحی وب سایت : ایران طراح