غذای چرب چه بلایی بر سر «مغز» میآورد؟
محققان دریافتهاند که رژیم غذایی با چربی بالا باعث آسیب به عملکرد مغز انسان میشود.
به گزارش باشگاه خبرنگاران پویا؛ اخیراً محققان دریافتهاند که افزایش وزن بهخاطر رژیمهای غذایی با چربی بالا میتواند باعث از بین رفتن «سیناپسهای» مغزی شده و عملکردهای شناختی فرد را دچار اختلال کند؛ سیناپسها به ارتباط بین نورونها یا سلولهای مغزی در «هیپوکامپوس» مغز کمک میکنند.
به گزارش «نیوزویک» گروهی از پژوهشگران در دانشکده علوم اعصاب دانشگاه پزشکی جورجیا، برای اثبات نظریه خود، تعدادی از موشها را بهطور تصادفی به دو گروه با دو رژیم غذایی تقسیم کردند؛ یکی از این گروهها با رژیم غذایی حاوی 10 درصد کالری از چربی اشباعشده و گروه دیگر با رژیم غذایی 60درصد کالری از چربی اشباعشده تقسیم شدند.
هر رژیم غذایی حاوی میزان یکسانی از پروتئین و مواد مغذی بود؛ وزن، مصرف غذا، میزان انسولین و میزان گلوکز خون موشها در هفتههای 4، 8 و 12 بعد از آغاز برنامه غذایی سنجیده شد؛ بهعلاوه محققان میزان عملکرد هیپوکامپوس مغز موشها را هم سنجیدند؛ این ناحیه با یادگیری و حافظه آنها مرتبط است.
بعد از این آزمایشها، محققان دریافتند زمانی که چربی زیادی در بدن باشد، این مسئله به التهاب مزمن میانجامد که به بروز واکنشهای خودایمنی ناشی از «میکروگلیا» منتهی میشود (سلولهای گلیال باعث شکل گیری نخستین دفاع ایمنی در سیستم عصبی مرکزی بدن میشود)، از طرفی وقتی موشها همچنان در رژیم غذایی پرچرب بودند، وزنشان اضافه میشد و دچار التهاب بیشتر شده و سیناپسهای بیشتری از دست میدادند؛ در شرایطی که بین آن دسته از موشهایی که رژیم غذاییشان، به رژیم کمچرب تبدیل شد، روند عملکرد و کمبود سیناپسها توانست خود را بازیابی کند.
با وجود این مطلب ناخوشایند برای افراد با چربی بالا، خبر خوش این است که میتوان این وضعیت را معکوس کرد؛ در این پژوهش، موشهایی را که 3 ماه با رژیم غذائی پرچرب تغذیه شده بودند، مجدداً به رژیم غذائی کمچرب برگرداندند؛ پس از 2 ماه، این موشها بیشتر وزن اضافه خود را از دست دادند؛ التهاب درون مغز آنها کاهش پیدا کرد و عملکرد یادگیری و شناختیشان بهتر شد؛ به این ترتیب میتوان امیدوار بود که با بهبود وضعیت تغذیهای، کارکرد مغزی نیز بهبود پیدا کند.