رکوردشکنی چک در پایان پاییز/ اعتماد به چک تا حدودی بازگشته

رکوردشکنی چک در پایان پاییز/ اعتماد به چک تا حدودی بازگشته

آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد در آذر ماه دو رکورد در آمار چک‌ها ثبت شده است. نخست اینکه تعداد چک‌های مبادله‌شده در آذر ماه به رقم ۸ میلیون فقره رسیده که بیشترین سطح در مقایسه با دیگر ماه‌های سال جاری است.

از سوی دیگر، نسبت تعداد چک‌های برگشتی به چک‌های مبادله‌ای در سومین ماه پاییز به رقم ۳/۸ درصد رسیده که این رقم نیز کمترین سطح در سه سال اخیر بوده است. این دو آمار تایید می‌کند که اعتماد به چک به عنوان یک ابزار مبادله افزایش یافته است.

رشد بالای چک‌های مبادله ‌ای

بررسی‌ها نشان می‌دهد که این ماه میزان چک‌های مبادله‌شده به رقم ۸ میلیون فقره چک رسیده است. این رقم نسبت به ماه قبل به میزان ۶/ ۵ درصد رشد کرده است. در بین ماه‌های سال‌جاری، آذر ماه از لحاظ مبادله چک رکورددار محسوب می‌شود، پس از آن آبان با ۶/ ۷ میلیون چک مبادله شده در رتبه دوم قرار دارد. تعداد چک‌های مبادله‌ای در آذر ماه سال قبل به میزان ۷/ ۵ میلیون فقره بوده است. بنابراین طی یک سال میزان استفاده از چک در معاملات حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است. پس می‌توان گفت که هنوز چک به‌عنوان یک ابزار مهم در معاملات اقتصادی مطرح است. استفاده بیشتر از چک در معاملات شاید به دو دلیل باشد: نخست اینکه اعتماد برای پرداخت‌های مدت‌دار بیشتر از گذشته شده و این موضوع با ثبات ایجاد شده در سال‌جاری همخوانی دارد، از سوی دیگر، شاید با توجه به بهره‌گیری از سامانه‌هایی نظیر چکاوک و اعتبارسنجی مشتریان برای اعطای دسته‌چک، اعتماد مشتریان به این ابزار نیز بازگشته باشد.

روند کاهشی نسبت چک‌های برگشتی

نکته قابل‌توجه اینکه به‌ رغم افزایشی بودن چک‌های مبادله‌ای، از تعداد چک‌های برگشتی آذر ماه نسبت به آبان کاسته شده است. برای اینکه این نسبت بهتر دیده شود، در گزارش بانک مرکزی نسبت چک‌های برگشتی به مبادله‌ای بر اساس تعداد و مبلغ ارائه می‌شود. از این حیث آمار آذرماه در مقایسه با ماه‌های قبل و حتی سال‌های قبل یک عملکرد قابل‌توجه را ثبت کرده است. بر اساس آمارهای بانک مرکزی در آذر ماه نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌های مبادله‌ای به رقم ۳/ ۸ درصد رسیده است. این موضوع به این معنی است که از هر ۱۰۰ چک مبادله‌ای حدود ۸ عدد چک برگشت خورده است. این نسبت در ماه آبان ۹ درصد ثبت شده بود. اما نسبت مذکور در آذر ماه سال قبل به میزان ۲/ ۱۰ درصد بوده است. حتی اگر به آمارهای قبل رجوع کنیم، نسبت چک‌های برگشتی به مبادله‌ای از نظر تعداد رقم بسیار بالاتری است. به‌عنوان مثال این رقم برای متوسط سال ۱۳۹۵ به میزان ۹/ ۱۴ درصد گزارش شده است. در سال ۱۳۹۶ نیز این رقم ۶/ ۱۵ درصد ثبت شده است. این آمار نشان می‌دهد که در این سال‌ها به ازای هر ۱۰۰ چک مبادله‌ای حدود ۱۵ چک برگشتی وجود داشته است. بنابراین به نظر می‌رسد که بهره‌گیری از سامانه چکاوک در سال اخیر، باعث بهبود آمار چک‌های برگشتی شده است.

کاهش احتمال برگشت چک

این رقم در نسبت ارزش چک‌های برگشتی به چک‌های مبادله‌ای نیز قابل مشاهده است. بر اساس آمارهای بانک مرکزی نسبت ارزش چک‌های برگشتی به مبادله‌ای در آذر ماه به رقم ۵/ ۱۰ درصد رسیده که این رقم در آبان به میزان ۱۲ درصد گزارش شده بود. این موضوع نشان می‌دهد که اگر ارزش کل چک‌های مبادله‌ای را ۱۰۰ واحد در نظر بگیریم، در آذر ماه ۹۰ واحد آن وصول شده و ۱۰ واحد آن وصول نشده است. این نسبت نیز در سال‌های قبل بیشتر بوده است. به‌عنوان مثال در سال ۱۳۹۵ این نسبت به میزان ۲/ ۲۲ درصد ثبت شده است. در سال ۱۳۹۶ این نسبت در سطح ۵/ ۲۱ درصد گزارش شده است. بنابراین آمار آذر ماه تایید می‌کند که این نسبت در مقایسه با سال‌های قبل بهبود قابل توجهی را ثبت کرده است. موضوعی که نشان می‌دهد ابزار چک اعتبار بیشتری در مبادلات پیدا کرده است.

منتشر شده در يكشنبه 6 بهمن 1398       کد خبر : 9653
آخرین اخبار
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب‌سایت محفوظ می‌باشد.
طراحی وب سایت : ایران طراح