به گزارش 4اکباتان، یکی از خواص شقاقل، کاهش خطر نقص جنین در بانوان باردار و افزایش میل جنسی در آقایان است. این گیاه، شباهت ظاهری زیادی به هویج دارد و در زیر مجموعه ی مواد خوراکی ریشه ای قرار میگیرد. برگهای بوته ی شقاقل، دارای بریدگی و حالت دندانه دار و ساقههای آن، گوشه دار هستند.
اغلب از شقاقل، برای تهیه مربا استفاده میشود. یکی دیگر از مصارف آن، برای درست کردن سالاد است. این ماده خوراکی، دارای ضخامتی به اندازه یک انگشت است و طعم شیرینی دارد.
این گیاه، در جنگلهای متراکم و ماسههای مرطوب، رشد میکند. بیشترین کشت شقاقل در ایران، در شهر شیراز است. این ماده خوراکی، حاوی مواد مغذی فراوانی است که مصرف آن میتواند شما را از ابتلا به بسیاری از بیماریها حفظ کند.
خواص ریشه شقاقل در طب سنتی ایران
ریشه ی شقاقل، به دلیل طبع گرم و تِر آن، خواص زیادی دارد. از نظر حکمای سنتی در قرون گذشته، این ماده به دلیل طبع گرمی که دارد، برای افراد سرد مزاج، مفید است. همچنین، این ماده خوراکی میتواند عروق خونی مسدود شده را باز کند. یکی دیگر از خواص شقاقل، گرم کردن کبد و کلیه است. با مصرف این ماده خوراکی، احساس سیری میکنید و به این ترتیب، اشتهای شما کمتر میشود. اگر شقاقل با عسل طبیعی میل شود، مضرات آن برطرف میشود.
۱. خواص شقاقل برای بانوان
به دلیل آن که این ماده، طبع گرمی دارد، میتواند دردهای قاعدگی را تسکین دهد. همچنین، اگر بانوان باردار این ماده خوراکی را مصرف کنند، خطر معلولیت و نقص جنین تا حد زیادی کاهش مییابد. در واقع، مصرف شقاقل در دوره بارداری، به سلامت جنین و مادر کمک میکند. همچنین، وجود فولات در آن، مانع از کم خونی بانوان در دوره قاعدگی میشود. در دوره بارداری، برای جلوگیری از کم خونی بهتر است (با مشورت پزشک) شقاقل مصرف کنید. ویتامین k موجود در این ماده غذایی نیز، به رشد سلولهای جنین کمک میکند. اگر بانوان به دلیل ضعف تخمکهای رحم، قادر به باردار شدن نیستند، شقاقل مصرف کنند.
۲. خواص شقاقل برای مردان
یکی از خواص شقاقل برای آقایان، رفع اختلالات نعوظ است. همچنین، چنانچه آقایان این گیاه را به صورت پخته و یا خام مصرف کنند، در تقویت جنسی آنها موثر است. کمبود تمایلات جنسی، بهبود زود انزالی و تقویت اسپرم برای تولید مثل، از دیگر خواص شقاقل برای مردان است.
۳. بهبود آسم
یکی دیگر از خواص شقاقل، درمان بیماری آسم است. این ماده خوراکی، با بهبود عملکرد و باز کردن نایژه ها، میتواند تنفس را راحتتر کند. همچنین، با مصرف شقاقل تورم، التهاب و خلط های قسمت برونشیت، از بین میرود. از طرفی، به دلیل وجود آنتی اکسیدان در این ماده خوراکی، ویروسها و مخاط های عفونی درمان میشود؛ به همین دلیل، به افرادی که به بیماری آسم مبتلا هستند، توصیه میشود، شقاقل مصرف کنند.
۴. درمان بیماریهای کلیه
شقاقل، خاصیت ادرارآور دارد. به همین دلیل، در کارکرد بهتر کلیه ها موثر است. از سوی دیگر، به دلیل وجود پتاسیم در این گیاه، عملکرد بد سدیم در کلیه، خنثی میشود. سدیم، سبب هدایت کلسیم بدن به سمت کلیه شده و پس از مدتی، کلسیم به سنگ کلیه تبدیل میشود.
۵. بهبود عملکرد سیستم گوارش
یکی دیگر از مزیت ها و خواص شقاقل، کمک به عملکرد بهتر سیستم گوارش است. به دلیل وجود فیبر در این ماده خوراکی، روده، حالت لزج پیدا میکند و دفع مواد زائد و سموم بدن راحتتر انجام میشود. بنابراین، اگر به یبوست مبتلا شدید، با مصرف شقاقل پخته، میتوانید این بیماری را درمان کنید. از سوی دیگر، به دلیل طبع گرم این گیاه، عملکرد معده بهبود مییابد. اگر به گاستریت (ورم معده) مبتلا هستید، شقاقل پخته میل کنید.
۶. کاهش وزن
شقاقل، به روند کاهش وزن کمک میکند؛ این گیاه، با خاصیت ادرار آوری، مواد سمی و زائد از جمله قند و چربی را از بدن دفع میکند. همچنین، فیبر موجود در آن، چربی سوز طبیعی محسوب میشود. بنابراین، اگر به میزان متناسب، آن را به صورت پخته یا خام مصرف کنید، در کاهش وزن شما موثر است.
۷. رفع سرماخوردگی
شقاقل، میتواند شما را از ابتلا به سرماخوردگی و آنفلونزا در فصل سرد زمستان، حفظ کند. این گیاه، به دلیل طبع گرم و داشتن آنتی اکسیدانهای فراوان، برای کسانی که به سیاه سرفه و یا گلو درد مبتلا هستند، مفید است .چنانچه آن را به صورت پخته مصرف کنید، در روند بهبود بیماری سرماخوردگی و درمان عفونت گلو موثر خواهد بود. البته توصیه میشود، شقاقل را به همراه لبو آب پز کنید و میل نماید. با این روش، از سرماخوردن در امان میمانید. اگر بیمار هم شده باشید، سریعتر درمان میشوید.
۸. تسکین دهنده طبیعی
شقاقل، خاصیت تسکیندهندگی دارد. این ماده خوراکی، ضد التهاب است و میتواند دردهای مفاصل ناشی از آرتریت و دردهای روماتیسمی را تسکین دهد. همچنین، اگر به دلیل کاهش افت فشار خون به سردرد مبتلا شدید، با مصرف مقداری شقاقل سردرد شما درمان میشود.
۹. پیشگیری از پوکی استخوان
یکی دیگر از مزیت ها و خواص شقاقل، جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان و پوسیدگی دندان است. دلیل ابتلا به این بیماری، عدم جذب کلسیم در بدن است. سدیم که در نتیجه ی مصرف بیش از حد نمک در بدن است، مانع از جذب کلسیم میشود. سدیم، تمام کلسیم را از راه کلیه دفع و یا آن را به سنگ کلیه تبدیل میکند.
این در حالی است که پتاسیم، باعث خنثی شدن سدیم میشود. بنابراین، با مصرف شقاقل، کلسیم جذب بدن میشود. همچنین، پتاسیم به همراه امگا ۳ موجود در شقاقل، سبب افزایش انرژی بدن میشود. جلوگیری از خستگی بدن، یکی دیگر از خواص این گیاه است.
۱۰. زیبایی پوست
از دیگر خواص شقاقل، باید به زیبایی و جوانسازی پوست اشاره کرد. در این ماده خوراکی، مقدار زیادی ویتامین C وجود دارد. این ویتامین، در کلاژن سازی پوست موثر است. از سوی دیگر، با خاصیت ادرار آور بودن شقاقل، مواد زائد و سمی از کبد و کلیه دفع میشود. پاکسازی خون و کبد، یکی دیگر از خواص شقاقل است. با تصفیه کبد، پوست شما شفاف و زیباتر میشود.
۱۱. بهبود عملکرد قلب
یکی دیگر از خواص شقاقل، بهبود بخشیدن به عملکرد قلب است. به طوری که میتواند دیواره مویرگ ها را تقویت کند. از سوی دیگر، با افزایش جریان خون، به آرام کردن اعصاب هم کمک میکند. در این ماده خوراکی، مقدار زیادی اسید فولیک وجود دارد. این ماده، در رفع بیماریهای قلبی موثر است. از سوی دیگر، به دلیل طبع گرمی که دارد، میتواند انسداد مجاری عروق را گرم و باز کند. از آن جا که احتمال سکته قلبی در افراد سیگاری زیاد است، این افراد، با مصرف شقاقل، میتوانند از خطر سکته قلبی در امان بمانند.
۱۲. دیابت
یکی دیگر از خواص شقاقل، داشتن فیبر زیاد است. فیبر، در کاهش قند خون موثر است. همچنین، این ماده مفید میتواند کلسترول بد خون را نیز کاهش دهد. از سوی دیگر، قند موجود در شقاقل، طبیعی است و آسیبی به بدن وارد نمی کند.مواد مغذی موجود در یک شقاقل متوسط
ویتامین ث ۱۰ میلی گرم
ویتامین آ ۳۰ IU
کلسیم ۴۵ میلی گرم
فسفر ۶۲ میلی گرم
آهن ۶/۰ میلی گرم
تیامین ۰۷/۰ میلی گرم
هیدراتهای کربن (قند و نشاسته) ۱۳ گرم
سدیم ۸ میلی گرم
آب ۸۲ گرم
ریبوفلاوین ۰۸/۰ میلی گرم
پروتئین ۵/۱ گرم
چربی ۵/۰ گرم
پتاسیم ۳۷۹ میلی گرم
نیاسین ۱/۰ میلی گرم
نحوه ی مصرف
میتوانید شقاقل را به صورت پخته یا خام مصرف کنید. میخک، کرفس و شاهدانه از جمله مکملهای این گیاه محسوب میشوند. برای مصرف شقاقل، بهتر است روزی سه مرتبه و هر بار به اندازه ۲ قاشق غذاخوری شقاقل پخته مصرف کنید. این کار، بهتر است بعد از صرف غذا صورت گیرد.
از مضرات شقاقل، کاهش اشتها است. به همین دلیل، افراد ضعیف و لاغر بهتر است از مصرف آن خودداری کنند. همچنین، با وجودی که شقاقل سرشار از خواص و مواد مغذی است، اما برای افراد گرم مزاج توصیه نمیشود؛ زیرا در این افراد، سبب سردردهای شدید میشود. اگر سرد مزاج هستید، بهتر است آن را با عسل میل کنید تا مضرات احتمالی آن از بین برود.
انتهای پیام/
نویسنده مریم کوهساری
منتشر شده در سه شنبه 21 تير 1401
کد خبر : 10569